Jump to content
Sign in to follow this  
prozak

[XHTML] Standardy

Recommended Posts

XHTML wypiera w szybkim tempie wysłużonego HTML-a. Czym różnią się oba języki? Są niewiekie różnice, które warto zastosować. Dlaczego? Ponieważ, jak zapewniają ludzie z W3C, dzięki tym kanonom wszystkie strony, niezależnie od przeglądarek, będą wyświetlać się poprawnie. Należy jednak pamiętać o podstawowych zasadach.

 

1.) Obowiązkowe elementy.

Każdy dokument XHTML musi posiadać następujące znaczniki:

-html; head; title; body oraz "wstępniak" czy jak kto woli "prolog" czyli !DOCTYPE

 

2.) Zasady.

W XHTML-u należy pamiętać o podstawowych zasadach:

- brak dużych liter - XHTML nie dopuszcza wielkich znaków np:

<a Href="#"></a>

prawidłowo:

<a href="#"></a>

 

- zamknięte znaczniki - każdy znacznik musi być w XHTML zamknięty, w otwartych dodajemy " />" [słynny przykład z obrazkiem na dole]

<img src="plik.gif" alt="plik" />

<br />

 

- porządek w kodzie - znaczniki muszą być zamykane w kolejności odwrotnej do otwarcia np.:

<b><i><u></u></i></b>

 

- konieczne cudzysłów - każdy atrybut musi posiadać cudzysłów np.:

<a href="adres-strony.html"></a>
<img src="adres-obrazka.jpg" />

 

3.) Błędy.

- właściwe wyśrodkowanie - w html-u stosowano znacznik <center> albo align, w XHTML nie wolno takich znaczników stosować. Wszystko zapisz w divach [w nawiasie pisząc to divy i css-y opanowały wirtualny świat ;) ] np.:

<div style="text-align: center;"></div>

Można oczywiście wymusić wyśrodkowanie w pliku css pod jakąś nazwą np.:

.nazwa {text-align: center;}

po czym w kodzie strony:

<div class="nazwa"></div>

Istnieje możliwość pominięcia wyśrodkowania za pomocą div. Wystarczy wpisać taki znacznik:

<center />

a cała zawartość od momentu nadania znacznika się nam wyśrodkuje. Co ciekawe znacznik jest akceptowany przez wszystkie wersje HTML-a, także przez XHTML.

Znacznika nie należy zamykać tak jak to było w przypadku <center>. Wystarczy wstawić znacznik, zamyka się w momencie nadania i obejmuje kod, który znajduje się pod nim.

Istnieje możliwość wyśrodkowania zawartości strony [np. divów] ale wyjustowania zawartości wyśrodkowywanych elementów [np. divów].

 

- problem z php - tego osobiście nie zauważyłem, ale przeczytałem na W3C, że moze wystąpić problem z xml, wówczas gdy serwer obsługuje php, z "wstępniakiem" czy tam "prologiem". Można łatwo usunąć problem kasując z kodu:

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>

Można kod zostawić wpisując powyższy zapis w echo() np.:

<? echo('<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>'); ?>

 

- błędnie wstawiony script javy - chodzi o sposób wstawienia javy w dokument XHTML.

Należy wstawiać tak scripty:

<script type="text/javascript">
<![CDATA[
//tutaj wpisujemy script javy
]]>
</script>

 

- animacja flash, zazwyczaj wstawiana za pomocą embed - w XHTML jest to błędne. Obecny sposób zapisu:

<object type="application/x-shockwave-flash data="jakis-flash.swf" width="800" height="80">
<param name="movie" value="jakis-flash.swf" />
</object>

 

- wpisywanie target w atrybut <a href="#" target="_blank"></a> - w XHTML-u nie ma target. Niestety W3C wyszło z założenia, że to użytkownik ma decydować czy chce coś otwierać w nowym oknie. [piszę niestety bo moim zdaniem to mogli zostawić]

(Można ominąć target i wymusić otworzenie pliku w nowym oknie za pomocą java script.)

Co ciekawe <a href="nazwa-strony.html" target="ramka002"> jest akceptowane przez validator organizacji W3C czyli jest zgodny z XHTML. Na stronie W3C jeszcze niedawno można było przeczytać, że ten zancznik jest nieakceptowany. Morał z tego taki, żeby sprawdzać na validatorze a nie sugerować sie tym co jest napisane na stronie.

 

- alt w grafice - należy dodawać atrybut alt w każdej grafice np.:

<img src="logo.gif" alt="logo" />

Atrybut alt może zostać pusty np.:

<img src="logo.gif" alt="" />

 

4.) "Wstępniak" albo jak kto woli "prolog".

- Należy stosować jeden z poniższych:

 

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
 "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">

ścisły

 

 

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Transitional//EN"
 "http://www.w3.org/TR/html4/loose.dtd">

standardowy zapis

 

 

<!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01 Frameset//EN"
 "http://www.w3.org/TR/html4/frameset.dtd">

dla stron wykorzystujących ramki

 

 

XHTML uzupełnił meohaw

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">


<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
 "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">

 

5. Przykład

 

<?xml version="1.0" encoding="windows-1250"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<html>

<head>
<title>Baniak Group</title>
<style type="text/css">
</style>
</head>
<body>

<a href="http://validator.w3.org/check?uri=referer"><img
	src="http://www.w3.org/Icons/valid-xhtml10"
	alt="Valid XHTML 1.0 Transitional" height="31" width="88" border="0" /></a>
<br />

Pełna zgodność z XHTML

</body>
</html>

 

Powyższy kod to strona ze standardami xhtml-a.

 

6.) Jeśli ktoś ma zastrzeżenia do artykułu proszę pisać poniżej. Krytyka mile widziana ;)

 

Napisał: Łukasz bardziej znany jako Prozak ;)

Korzystałem z różnych stron w sieci, for dyskusyjnych etc ;)

Nie wszystko sprawdziłem osobiście ;)

PS.: podawałem tylko i wyłącznie przykłady, oczywiste jest, że nie zdołałem napisać wszystkiego ;)


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

<div style="text-align: center;"></div>

ok, ale to tez niejest do konca poprawne!

no np, chce miec wysrodkowanego diva, ale tekst cche miec wyjustowany, i co wtedy? klapa!


"Quod me nutrit me destruit" - Christopher Marlowe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twój problem też da się obejść, podobnie jak target.

 

zobacz tutaj [napisałem szybko więc mogą pojawić się jakieś małe błędy]:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

 

 

PS.: w sumie nie wiem czy o to Ci chodziło, ale pomyślalem i wymiśliłem to coś co jest w linku powyżej ;)

 

PS2.: I jeszcze coś, wszystko jest poprawne, a jeśli coś nie do końca wychodzi to nie moja wina tylko tych z W3C :P


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites
Można oczywiście wymusić wyśrodkowanie w pliku css pod jaką…ś nazwą… np.:

#nazwa {text-align: center;}

 

Nie wiem jak z tymale mi się wydaje, że poprawnie jest

 

.nazwa {text-align: center;}


Atmosphere-studio.com:

Oferujemy wykonanie:


  •  
  • stron internetowych (w caÅ‚oÅ›ci lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac zwiÄ…zanych z podobnÄ… tematykÄ….

Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dex, a to chyba nie ma różnicy Zresztą sam nie wiem, zgłupiałem

 

Jeśli dajesz

#nazwa {cośtam}

to w html zapisujesz z <div id="nazwa"> coś tam </div> i gra

a

.nazwa {cośtam}

to w html <div class="nazwa"> coś tam </div> i też powinno grać, pytanie tylko czy w standardach jest "." czy "#"

 

PS.: zapobiegawczo dam kropeczkę ;)

 

// id, chyba powinno się raz stosować w kodzie a class można ile dusza zapragnie, to chyba różnica, ale na 100% tego nie mówię


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

no dobra ale wystarczy align="center" w pliku html :P i idzie ;]

 

niezupełnie, wg W3C align="center" w xhtml też jest niezgodny ze standardami dlatego uzyłem innej [można powiedzieć autorskiej :D ] metody na tej stronie z testem ;)


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. "#nazwa" vs. ".nazwa"

#nazwa ma zastosowanie jako "id"

.nazwa stosowane jest jako "class"

czyli:

div#nazwa {text-decoration: underline}
stosujemy tak:
<div id="nazwa">Tekst</div>
za to:
.nazwa {font-family: verdana;}
stosujemy w
<p class="nazwa">Tekst</p>

Taka jest między nimi różnica

Ogólnie przyjęte zasady i normy:

 

W <div> stosujemy tylko "id"

Id powinno być unikatowe, nigdy dwa elementy nie powinny mieć tego samego id

W <span> i w <p> stosujemy tylko "class"

#cośtam stosujemy do pozycjonowania i wyglądu bloków (elemntów graficznych itd.)

.cośtam stosujemy do cytatów, akapitów tekstu.

 

 

2. centrowanie

centrujemy tak:

body {
text-align: center;
margin: auto;
}
div#srodek {
margin: auto;
}

<div id="srodek">Div do wycentrowania</div>

 

3. Wszędzie piszesz o xhtml tymczasem doctype dałeś tylko i wyłącznie z html 4.01, xhtmlowe to:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Strict//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-strict.dtd">

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Frameset//EN"
"http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-frameset.dtd">

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
 "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">

 

4. Pusty dokument xhtml 1.1 z zewnętrznym arkuszem styłów wygląda więc tak:

<?xml version="1.0" encoding="iso-8859-2"?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.1//EN"
 "http://www.w3.org/TR/xhtml11/DTD/xhtml11.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lang="pl">	
<head>
<meta http-equiv="Content-Type"
content="text/html; charset=iso-8859-2" />
<title></title>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="style.css" />
<?xml-stylesheet type="text/css" href="style.css" ?>
</head>
<body xml:lang="pl">
</body>
</html>

 

5. Pominąłeś jeszcze parę rzeczy jak np:

każdy odnośnik <a> też musi mieć atrybut alt=""

 

ps. Możesz napisać jakąś połączoną i poprawioną wersję tego co napisałeś


Pamiętaj, że gdy piszesz coś, doskonale wiedząc, że nie masz na dany temat zielonego pojęcia, Bóg zabija kotka!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasny gwintto ja już wole center :Dprzecież komputer miał ułatwiać życie


Atmosphere-studio.com:

Oferujemy wykonanie:


  •  
  • stron internetowych (w caÅ‚oÅ›ci lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac zwiÄ…zanych z podobnÄ… tematykÄ….

Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Centrowanie to przecież zaledwie kilka linijek w css Patrz punkt 2 mojego poprzedniego posta Jeszcze a propo posta nie chciałem niczego ci ujmować prozak chciałem tylko skorygować pewne rzeczy


Pamiętaj, że gdy piszesz coś, doskonale wiedząc, że nie masz na dany temat zielonego pojęcia, Bóg zabija kotka!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sporrry..pisaliśmy jednocześniedopiero teraz tój post zobaczyłem


Atmosphere-studio.com:

Oferujemy wykonanie:


  •  
  • stron internetowych (w caÅ‚oÅ›ci lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac zwiÄ…zanych z podobnÄ… tematykÄ….

Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Centrowanie to przecież zaledwie kilka linijek w css Patrz punkt 2 mojego poprzedniego posta Jeszcze a propo posta nie chciałem niczego ci ujmować prozak chciałem tylko skorygować pewne rzeczy

 

No tak, ale riddle.man chodziło o centrowanie przy jednoczesnym justowaniu. Wycentrować kazdy może ;)

 

A sam art nie zawiera wszystkich elementów, to oczywiste, podawałem tylko przykłady ;)

 

Co do "id" tak myślałem ale nie byłem pewien, dzięki za info, przyda się wiedza pewna, a nie "domyślna". ;) - [zresztą to samo napisałem wyżej ;) ]


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli co trzeba zrobić w takiej sytuacji ?


Atmosphere-studio.com:

Oferujemy wykonanie:


  •  
  • stron internetowych (w caÅ‚oÅ›ci lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac zwiÄ…zanych z podobnÄ… tematykÄ….

Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay

Share this post


Link to post
Share on other sites

wlasnie to to mi chodzilo a trick z marginami niesprawdza sie do malych elementow :P np szerokosci 250 px ;]

 

Czy ja wiem, jeżeli dobrze rozumiem to można [jak się uprzeć] i 250px wpakować w marginesy i będzie chodziło :rolleyes:

 

a tak w ogóle to gdzie tutaj jest justowanie?

body {
text-align: center;
margin: auto;
}
div#srodek {
margin: auto;
}

<div id="srodek">Div do wycentrowania</div>

 

sam center chyba, że wyswietla się inaczej :P:D

 

 

// Wydawało mi się, że próbujemy zrobić tak, aby tekst był wyjustowany a div z tym tekstem był wycentrowany wg standardów W3C :P:D


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

ramka na środku (250px dla riddle.man'a), a tekst wyjustowany nic prostszego

Wszystko wam podałem jak na tacy wystarczyło dodać text-align: justify

Wszystko napisane i pokazane:

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

 

Walidacja W3C - pełna zgodność:

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

 

Działa pod FF, IE, Operą

 

P.S. oczywiście zamiast justify, może być left/center/right


Pamiętaj, że gdy piszesz coś, doskonale wiedząc, że nie masz na dany temat zielonego pojęcia, Bóg zabija kotka!

Share this post


Link to post
Share on other sites

ramka na środku (250px dla riddle.man'a), a tekst wyjustowany nic prostszego

Wszystko wam podałem jak na tacy wystarczyło dodać text-align: justify

Wszystko napisane i pokazane:

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

 

Walidacja W3C - pełna zgodność:

 

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

 

Działa pod FF, IE, Operą

 

P.S. oczywiście zamiast justify, może być left/center/right

 

No i gra, dzięki, nie będzie chyba więcej problemów ;)

 

W sumie grunt, że efekt końcowy jest taki jak żeśmy założyli, a jak to zapisać [ w zgodności z W3C] to już druga sprawa ;)

 

Pozdrawiam ;)


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie przyjęte zasady i normy:

 

W <div> stosujemy tylko "id"

Id powinno być unikatowe, nigdy dwa elementy nie powinny mieć tego samego id

W <span> i w <p> stosujemy tylko "class"

#cośtam stosujemy do pozycjonowania i wyglą…du bloków (elemntów graficznych itd.)

.cośtam stosujemy do cytatów, akapitów tekstu.

 

O_o tego nie wiedziałem. Zawsze do wszystkiego dawałem 'class'. Czy to jest błędne? :huh:


"Kiedy trzymasz gorÄ…cÄ… patelniÄ™ - sekunda jest godzinÄ…, lecz gdy trzymasz gorÄ…cÄ… dziewczynÄ™ - godzina jest sekundÄ…."

Share this post


Link to post
Share on other sites

Błędne raczej nie Ale stosowanie "id" o "class" tak jak napisałem pozwala , zwiększyć czytelność kodu i ułatwia pozycjonowanie elementów

Chociaż każdy div musi mieć "id" według xhtml 1.1 (jeżeli dobrze pamiętam)


Pamiętaj, że gdy piszesz coś, doskonale wiedząc, że nie masz na dany temat zielonego pojęcia, Bóg zabija kotka!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No tylko po co ? O ile mi wiadomo to class jest opsługiwane przez wszyskie przeglą…darkitak samo jak id


Atmosphere-studio.com:

Oferujemy wykonanie:


  •  
  • stron internetowych (w caÅ‚oÅ›ci lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac zwiÄ…zanych z podobnÄ… tematykÄ….

Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay

Share this post


Link to post
Share on other sites

dexter007, czytanie ze zrozumieniem

zwiększyć czytelność kodu i ułatwia pozycjonowanie elementów


Pamiętaj, że gdy piszesz coś, doskonale wiedząc, że nie masz na dany temat zielonego pojęcia, Bóg zabija kotka!

Share this post


Link to post
Share on other sites

No czytamno ale nie rozumiem.

 

Prziecież jak zamienie id na class to zwiększy czytelność kodu ?

Dobraniech będzie..:D


Atmosphere-studio.com:

Oferujemy wykonanie:


  •  
  • stron internetowych (w caÅ‚oÅ›ci lub fragmentów)
  • skryptów (php, actionscript, js, html)
  • layout'ów (grafika i/lub kodowanie)
  • banerów
  • innych wybranych grafik
  • obróbki fotografii
  • jingli (przerywnik muzyczny) np. radiowych
  • ... oraz innych prac zwiÄ…zanych z podobnÄ… tematykÄ….

Muzyk jako Tilnaaay : http://www.youtube.com/tilnaay

Share this post


Link to post
Share on other sites

Można stosować "id" oraz "class" ponieważ obie te formy są prawidłowo wyświetlane na wszystkich przeglądarkach [FF, Opera, IE - innych nie sprawdzałem, ale nigdy nie widziałem, żeby ktoś się skarżył].

Jednak należy pamiętać, iż "id" np.: <div id="nazwa"></div> możemy użyć tylko raz w danym dokumencie podczas gdy "class" wielokrotnie np.: <div class="nazwa"></div> <div class="nazwa"></div>.

To jedyna rzecz, o której powinniśmy pamiętać, żeby strona nam się prawidłowo wyświetlała.

Nie sądzę aby miało to coś z czytelnością kodu do rzeczy, ale powtarzam - kod to indywidualna sprawa każdego webmastera. To co dla jednego jest czytelne, dla drugiego może być chaosem.

 

Przeczytaj w tutku o znaczniku <center />.


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

XHTML wypiera w szybkim tempie wysłużonego HTML-a. Czym różnią… się oba języki? Są… niewiekie różnice (1), które warto zastosować. Dlaczego? Ponieważ, jak zapewniają… ludzie z W3C, dzięki tym kanonom wszystkie strony, niezależnie od przeglą…darek, będą… wyświetlać się poprawnie(2). Należy jednak pamiętać o podstawowych zasadach.

()

1) Różnice są… dosyć duże.

2) Słanie błędnego HTML-a może tylko tą… sprawę pogorszyć, a to właśnie proponujesz.

Nie będę wynajdował koła na nowo, polecam ten artykuł:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Różnice są dosyć duże.

2) Słanie błędnego HTML-a może tylko tą sprawę pogorszyć, a to właśnie proponujesz.

Nie będę wynajdował koła na nowo, polecam ten artykuł:

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

Pozdrawiam!

 

Artykuł ten napisałem (ponad rok TEMU!!!) zanim wstąpiłem do WHATWG i zanim WHATWG stworzyło (z moją ideą) specyfikację htmla5. Z W3C nic mnie już nie łączy, zresztą jestem w grupie roboczej tworzącej specyfikację html5.

 

Dziś wiem, że xHTML prowadzi tylko do jednego - ujednolicenia sieci (bad. soc. 2007).

 

BTW: (1) - różnice są niewielkie w samej specyfikacji stąd pojawiające się nieścisłości w validacji xHTML-a;

(2) - "Błędny HTML", jak go nazwłeś, nie do końca jest błędny, a przynajmniej - zdecydowanie mniej niż wersja HTML4.1.

 

Poza tym ja tutaj nic nie proponuję, a jedynie napisałem artykuł dla informacji. Nigdy nie byłem jakimś wielkim zwolennikiem xHTML'a.

 

BTW2: Znam autora tekstów ze strony, na którą się powołujesz. Człowiek mądrze pisze, ale nie podoba mi się to, że widzi tylko i wyłącznie wady w XHTML-u a nie zauważa EWIDENTNYCH zalet.


Status quo ante

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...