Jump to content
Sign in to follow this  
ziele

Usuwanie reklam z darmowych serwerów typu yoyo/ugu

Recommended Posts

ARTYKUÅ POCHODZI ZE STRONY

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
.

 

Tak, wiem, że zapewne ktoś z was już słyszał o takim sposobie i nie trzeba się tym tutaj chwalić.

I owszem wiem, że jeśli administracja danego serwera się o tobie dowie zablokuje stronę więc w tym wypadku również nie wykażesz się wiedzą… ;) Strona zostanie zablokowana po jakimś czasie jeżeli jest dość popularna, a jeśli korzysta z niej kilka/kilkanaście osób to raczej nikt się nie.

 

Dla począ…tkują…cych Poradnik ten jest wyją…tkowo prosto opisany :)

Wystarczy umiejętność korzystania z klientów FTP za pomocą… programów takich jak Total Comander lub FileZilla Oczywiście miło byłoby gdybyście znali również chociaż podstawy języka html choć jeśli zabieracie się za tworzenie stron www to myślę, że owy język opanowaliście choć w najmniejszych stopniu.

 

FTP - służy do wysyłania plików na serwer

Total Comander - klient ftp

FileZilla - klient ftp

 

 

Dzisiaj bowiem zajmiemy się wyłą…czaniem reklam wyświetlanych na stronach www (chodzi o darmowe hostingi.) Ciekawostką… dla was niech stanie się fakt, że reklamy te są… "doklejane" na naszej stronie www za pomocą… JS przez specjalne programy na serwerach. Jak już zapewne wszyscy się domyślili, aby wyłą…czyć te reklamy należy zablokować kod JS kodem HTML :D .

 

JS - obiektowy, skryptowy język programowania

HTML - dominują…cy język wykorzystywany do tworzenia stron internetowych

 

 

Kod JS, który wyświetla reklamy na naszych stronach wyglą…da mniej więcej tak:

<body>
<script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/javascript"></script><script type="text/javascript">_uacct = "UA-1482806-8"; urchinTracker(); </script>

<script src="/yoyo.pnq" type="text/javascript"></script>

<script src="http://ad.yoyo.pl/advertisements/sticker.js?site_id=8849327&site_name=www.nazwa_strony.yoyo.pl" type="text/javascript"></script>

Znacznik <body> umieściłem tam specjalnie, ponieważ to zwykle po nim umieszczany zostaje kod HTML ;)

Zdzarza się również, że kod reklamy zostaje umieszczony:

-Przed </html>

-Przed </body>

 

 

<html> - Znacznik otwierają…cy kod html

</html> - Znacznik zamykają…cy kod html

<body> - Znacznik otwierają…cy "ciało" kodu html czyli właściwej treści wyświetlanej na ekranie

</body> - Znacznik zamykają…cy "ciało" kodu html czyli właściwej treści wyświetlanej na ekranie

Oczywiście im strona prostsza tym łatwiej pozbyć się reklamy choć i w dużych serwisach nie stanowi to najmniejszego problemu ;) W naszym przykładzie posłużymy się jednym z najpopularniejszych hostingów w Polsce (darmowych) czyli yoyo.pl. W tym jakże zeszpeconym ogromnym banerem hostingu kod znajduje się przed tagiem zamykają…cym ciało dokumentu czyli przed </body>.

 

 

Aby wyłą…czyć reklamę na tym hostingu standardowe

</span><span class="postbody">
	</body>
</html>
</span><span class="postbody">

Zamieniamy na:

 <!-- </body> -->
	</body>
</html>

Co inteligentniejsi zapewne zauważyli, że zmodyfikowaliśmy nasz kod strony o tzw komentarz ;)

Dla zaprogramowanego bota jest to moi drodzy dość poważna przeszkoda, ponieważ doklei on swój skrypt przed znacznikiem </body>.

Dla niewiedzą…cych dodam, że to co wpisane w komentarz nie jest wyświetlane na stronie www.

Także nasz skrypt będzie wyglą…dał następują…co:

<span class="postbody">
</span><span class="postbody">		<!-- </span><span class="postbody"><script src="http://www.google-analytics.com/urchin.js" type="text/javascript"></script><script type="text/javascript">_uacct = "UA-1482806-8"; urchinTracker(); </script>

		<script src="/yoyo.pnq" type="text/javascript"></script>

<script src="http://ad.yoyo.pl/advertisements/sticker.js?site_id=8849327&site_name=www.nazwa_strony.yoyo.pl" type="text/javascript"></script></span><span class="postbody">
		</body> -->
	</body>
</html></span>

Osią…gnęliśmy zamierzony cel. Reklama została wyłą…czona. ;)

 

 

Oczywiście na yoyo świat się nie kończy więc zajmijmy się kolejnym znanym hostingiem jakim jest ugu ;)

Tam skrypt reklamy wyglą…da inaczej niż na yoyo dlatego też gdybym tego nie opisał zapewne zaczęłyby się zbędne pytania "A co? A gdzie? A jak?"

Przejdźmy więc do rzeczy

 

 

A co? A TO czyli skrypt z reklamą… doklejony przez program

<span class="postbody"><noscript></noscript><div><script type="text/javascript" src="http://img.ugu.pl/advert.js"></script></div></span>

A Jak? A TAK czyli to

 <span class="postbody">	</head>
<body></span>

Zamieniamy na TO

 <span class="postbody">		 </head>
	<!-- <body> -->
<body></span>

A gdzie? A TU czyli poniżej tagu <body>

 

 

Lekcja pierwsza usuwanie bannerów reklamowych ze stron www wykuta od deski do deski? No to super Bo teraz zajmiemy się czymś bardziej złożonym, a dokladnie usuwaniem Niechcianych odnośników oraz bannerów reklamowych na forach internetowych

 

 

Najpierw zajmijmy się usunięciem bannerów, ponieważ to robiiśmy już wcześniej i macie jaką…ś wprawę w tej sprawie

No więc odpalmy sobie plik

\Templates\Nazwa_Stylu\overall_footer.tpl

W którym mamy kod:

<span class="postbody">
<div align="center"><span class="copyright">
{ADMIN_LINK}

	<!--
	   We request you retain the full copyright notice below including the link to <a href="http://www.phpbb.com./" rel="nofollow" target="_blank" class="postlink">www.phpbb.com.</a>
   This not only gives respect to the large amount of time given freely by the developers
   but also helps build interest, traffic and use of phpBB 2.0. If you cannot (for good
   reason) retain the full copyright we request you at least leave in place the
   Powered by phpBB line, with phpBB linked to <a href="http://www.phpbb.com./" rel="nofollow" target="_blank" class="postlink">www.phpbb.com.</a> If you refuse
   to include even this then support on our forums may be affected.

	   The phpBB Group : 2002
	// -->
	Powered by <a href="http://www.phpbb.com/" target="_phpbb" class="copyright">phpBB</a> ? 2001, 2005 phpBB Group
{TRANSLATION_INFO}</span></div>
			  </td>
		   </tr>
		</table>
	</body>
</html>
</span>

Co macie zrobić? Powinniście wiedzieć!! Ale jeżeli nadal nie zrozumieliście tej zasady to należy umieścić kopię znacznika </body> pomiędzy znacznikami komentarza czyli:

<span class="postbody">	<!-- Komentarz;) --> </span>

Wchodzimy na stronę i Czary mary bannera nie ma !

 

 

Przed nami zadanie z lekka trudniejsze, ponieważ do edycji mamy już dwa pliki forum

Index_body.tpl oraz plik, w którym usuwaliśmy banner czyli overall_footer.tpl

Na samym końcu Index_body.tpl dopisujemy znak rozpoczynają…cy komentarz:

 

</span><span class="postbody">

<!--

	</span><span class="postbody">

A w drugim pliku dla odmiany czyli na samym począ…tku dopisujemy znacznik kończą…cy komentarz:

</span><span class="postbody">

 -->

</span><span class="postbody">

Dla mało rozgarniętych zamieszczam uzupełnioną… już zawartość obu plików ;) :

overall_footer.tpl

<div class='codetop'>CODE</div><div class='codemain' style='height:200px;white-space:pre;overflow:auto'>

-->

 

<div align="center"><span class="copyright"><br />{ADMIN_LINK}<br />

 

 

 

Powered by <a href="

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
target="_phpbb" class="copyright">phpBB</a> ? 2001, 2005 phpBB Group<br />{TRANSLATION_INFO}</span></div>

</td>

</tr>

</table>

 

</body>

</html>

</div>

Oraz Index_body.tpl

 
 {LAST_VISIT_DATE}

{CURRENT_TIME}
 {L_INDEX}	

{L_SEARCH_NEW}
 {L_SEARCH_SELF}


	 {L_SEARCH_UNANSWERED}

 {L_FORUM}	  {L_TOPICS}	  {L_POSTS}	  {L_LASTPOST} 

	 {catrow.CAT_DESC}	 
 {catrow.forumrow.L_FORUM_FOLDER_ALT}	{catrow.forumrow.FORUM_NAME}

{catrow.forumrow.FORUM_DESC}

 {catrow.forumrow.L_MODERATOR} {catrow.forumrow.MODERATORS}	 {catrow.forumrow.TOPICS}	{catrow.forumrow.POSTS}	{catrow.forumrow.LAST_POST}

{L_MARK_FORUMS_READ}

 {S_TIMEZONE}

	 {L_WHO_IS_ONLINE}

 {L_WHO_IS_ONLINE}	{TOTAL_POSTS}

{TOTAL_USERS}

 {NEWEST_USER}

	 {TOTAL_USERS_ONLINE}   [ {L_WHOSONLINE_ADMIN} ]   [ {L_WHOSONLINE_MOD} ]

		 {RECORD_USERS}

	 {LOGGED_IN_USER_LIST}


 {L_ONLINE_EXPLAIN}


{L_LOGIN_LOGOUT}

 {L_USERNAME}:

		{L_PASSWORD}:

			  {L_AUTO_LOGIN}



{L_NEW_POSTS}	{L_NEW_POSTS}		  {L_NO_NEW_POSTS}	{L_NO_NEW_POSTS}
	   {L_FORUM_LOCKED}	{L_FORUM_LOCKED}

 

 

Teraz tak jak poprzednio wykonamy ten sam przykłą…d tyle, że na popularnym serwerze ugu.pl

Będzie nieco prościej, ponieważ tutaj edytujemy tylko jeden plik, a dokładniej overall_footer.tpl

 

Źródło:

\templates\Nazwa_Stylu\overall_header.tpl

 

Składnię:

 
	</head>
<body bgcolor="{T_BODY_BGCOLOR}" text="{T_BODY_TEXT}" link="{T_BODY_LINK}" vlink="{T_BODY_VLINK}">

 

Modyfikujemy na:

 
</head>
	<!-- <body> -->
		<body bgcolor="{T_BODY_BGCOLOR}" text="{T_BODY_TEXT}" link="{T_BODY_LINK}" vlink="{T_BODY_VLINK}">

 

Jak widać dodaliśmy liniję:

	 <!-- <body> -->

 

 

Ponieważ już spociły mi się ręce od pisania postanowiłem powoli kończyć

Ostatnim przykładem niech będzie wyłą…czenie reklam na bardzo popularnym cms'ie jakiem jest

php-fusion.

 

 

 

Przejdźmy do rzeczy Otwieramy plik footer.php o zawartości:

 <?php
/*---------------------------------------------------+
| PHP-Fusion 6 Content Management System
+----------------------------------------------------+
| Copyright ? 2002 - 2006 Nick Jones
| http://www.php-fusion.co.uk/
+----------------------------------------------------+
| Released under the terms & conditions of v2 of the
| GNU General Public License. For details refer to
| the included gpl.txt file or visit http://gnu.org
+----------------------------------------------------*/
if (!defined("IN_FUSION")) { header("Location: index.php"); exit; }

render_footer(false);

echo "</body>\n</html>\n";

if (iADMIN) {
   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'");
   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'");
   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."captcha WHERE captcha_datestamp < '".(time()-360)."'");
   $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'");
}

mysql_close();

ob_end_flush();
?>

I linię

echo "</body>\n</html>\n";

Podmieniamy na

echo "<!-- </body> --> </body>\n</html>\n";

Nasz komentarz musi znajdować się w echo, ponieważ tym razem modyfikujemy część kodu php

 

 

Ech Miałem kończyć, a tu zapomniałbym o drugim hostingu :P (jak zaczą…łem na obu to na obu skończę)

 

 

 

Otwieramy plik subheader.php i kod:

 </head>
<body bgcolor='$body_bg' text='$body_text'>\n";

Podmieniamy na:

 </head><!-- <body> -->
<body bgcolor='$body_bg' text='$body_text'>\n";

 

 

Powyższe przykłady powinni działać również na pozostałcyh serwerach. Mam nadzieję, że zasada została zrozumiana

 

 

PS.

Jeżeli władze yoyo nie chcą… tego tutoriala to jak najbardziej możecie go skasować..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedna z moich stron, stoi na zagranicznym darmowym serwerze.

Nie przeszkadzała by mi ich reklama, gdyby nie wyświetlała się po Arabsku.

Dokładniej, doklejane są… reklamy Google, nie wiem jakim cudem, ale zawsze wyświetla się po Arabsku, są… to reklamy kontekstowe, ale nie imają… się treści ani języka strony.

 

Reklama doklejana jest w stopce. Umieściłem kod

 

<!-- </body></html> -->

I reklama zniknęła. Ale, wiadomo że <body> i </html> Powinno się tam znajdować.

 

Umieściłem więc

<!-- </body></html> --> </body></html>

Ale wtedy reklama znów jest doklejana Czy ma ktoś sposób na tego arabskiego robaka???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na yoyo jest jakoś inaczej niż opisujesz na </body> jest tylko kawałek kodu, a reszta jest za <body>.

 

i nie da się stosować <!-- <body> -->.

 

Zrobili chyba zabezpieczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słyszałem, że na yoyo.pl można wyłą…czyć reklamę przez dodanie "ciacha" o odpowiedniej nazwie i wartości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja słyszałem, że w Warszawie rozdają… najnowsze laptopy na ulicy :)


Darmowy Katalog Firm - akceptujemy wyłącznie strony firmowe

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj swojÄ… stronÄ™ do katalogu KatalogGD.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak kaczlawo napisał - wystarczy zrobić ciekawą… stronę. Rok temu jak raczkowałem to w dwa tygodnie zarobiłem na opłacenie boo.pl na rok


Darmowy Katalog Firm - akceptujemy wyłącznie strony firmowe

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodaj swojÄ… stronÄ™ do katalogu KatalogGD.pl

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorrki że odświeżam a mógł byś kolego podrzucić jak wyłą…czyć walone reklamy na cba.pl ? oraz dodać odpowiednio kod do silnika mediawiki oraz skryptu ipb 1.3.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie do Ziele

Jako ze zalozyles ten temat prosze cie o pomoc..

Cztery razy po dwa razy czytam twój sposób na zablokowanie reklamy na ugu.pl i nie moge zaczaić tego ;/

 

A co? A TO czyli skrypt z reklamą… doklejony przez program

 

<span class="postbody"><noscript></noscript><div><script type="text/javascript" src="

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

 

 

A Jak? A TAK czyli to

 

<span class="postbody"> </head>

<body></span>

 

 

Zamieniamy na TO

 

<span class="postbody"> </head>

<!-- <body> -->

<body></span>

 

* Caly czas na mojej stronce Ugu mi wstawia kod a to raz w <head> a to raz w <body> :

 

<body><div style="position: static; z-index:101;">
<script type="text/javascript">
window.google_analytics_uacct = "UA-1665446-6";
</script>
<script type="text/javascript" src="http://img.ugu.pl/advert.js">
</script>
</div>

 

Czy mozesz mi zmienić ten kod wg. twojego tutoialu ?! - za cholere nie jestem w stanie

go zmodyfikować tak jak na przykladzie yoyo.pl

 

na lua.pl radzilem sobie z tym kiedy wstawilem kod w <head> :

 

<div style="display: none"><!--- <body></body><!----></div>

 

* Tu już jest inna bajka.. ;(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popatrz na datę napisania tematu:

Napisano 20 listopad 2008 - 18:58

Możliwe, że w tym czasie mogło się coś zmienić ;).

 

Ale lepiej nie ryzykuj, tylko kup jakiś hosting ;). IMO każda szanują…ca się strona powinna być na płatnym hostingu :).


brainfucker.png

NIE pomagam na PW!

Umiem: HTML, CSS, PHP, SQL, JavaScript, C++, Python (podstawy)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz.. świat należy do odważnych

i cią…gle szukam rozwią…zania..

najwyżej ja poniosę tego konsekwencje

kiedy administratorzy ugu.pl osuną… mój hosting.

// z większości darmowych hostingów jest opcja..

tam od razu opcja.. kod na bota..

 

denerwuje mnie strasznie to jak reklama niszczy moja stronę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...