Jump to content
Sign in to follow this  
Piniek

Cięcie tekstu po iluś tam znakach

Recommended Posts

W tym tutoriol-u opisze jak skrócić jakiś tekst po iluś tam znakach oczywiście określonych przez nas!!

 

Najpierw tworzymy nowa funkcję:

function skroc($tekst,$ile) {

Potem sprawdzamy ile znaków ma nasz tekst:

$znaki = strlen($tekst);

Potem sprawdzamy czy dany tekst ma więcej znaków niż tyle po ilu ma skrócić:

if ($znaki>=$ile) {

Skracamy tekst jeżeli znaków jest więcej niż tyle po których chcieliśmy skrócić

  $tnij = substr($tekst,0,$ile);
	 $skrocone = $tnij."";
	 }

Jeżeli jest mniej bez skracania przechodzimy dalej:

else {
	 $skrocone = $tekst;

Zwracam zmienną…:

}
	 return $skrocone;
}

 

 

 

Caly skrypt wyglda tak :

<?php
function skroc($tekst,$ile) {
	 $znaki = strlen($tekst);
	 if ($znaki>=$ile) {
	 $tnij = substr($tekst,0,$ile);
	 $skrocone = $tnij."";
	 }
	 else {
	 $skrocone = $tekst;
	 }
	 return $skrocone;
}
?>

Aby go wykorzystać wystarczy wpisać:

$tekst = 'Piniek jest fajny';
echo skroc ($tekst,10);

 

Spowoduje to skrócenie tego jakże wspaniałego zdania po 10 znakach.

 

 

Można go wykorzystać na przykład do skracania newsy na stronie www po czym jak sie na niego kliknie pojawia sie cały news. Jak chcecie mogę to opisać w następnym temacie może nawet jeszcze dzis !!

 

Jest to mój pierwszy tutorial wiec proszę o wyrozumialosc :D:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
hmmm

 

@down: aaa, zatem sorry, tytuł mnie lekko w błąd wprowadził :)


GCS/GM d++(-) s+++:+>++ a--- C++++ UL+++ P! L+++ E---@ W+++ N o? K- w>+ O? M->+ V? PS+ PE+(-) Y? PGP+ t 5? X+ R+ tv--(+) b++ Dl+ D G e-- h! r !y+

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm, taki skrypcik ma wadę ucina wyraz. Lepiej zrobić to troszkę inaczej :)

<?php
function skroc($tekst,$ile)
{
$znaki = strlen($tekst);
if ($znaki>=$ile)
{
	$tnij = substr($tekst,0,strpos($tekst, " ", $ile));
	$skrocone = $tnij."";
}
else
{
	$skrocone = $tekst;
}
return $skrocone;
}
?>

  • Like 1

wwebtipsrw9.png

wow5vq.gif

hacker12sk.gif

10495.jpg

10446.gif

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lol, a nie prosciej:

<?php
echo substr(X, 0, Y);
?>

?

X=tekst, ktory ma zostac skrocony

Y=ilosc znakow, ktora ma zostac wyswietlona (czyli po ilu znakach tekst przestanie byc wyswietlany-zostanie uciety)


Szukam sponsora na podpis!

Podpis sponsorujÄ…:

241696ForumZKP.gif

213238894271162742035pr0.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mała poprawka:

<?php
echo substr('tekst - ten x ale w apostrofach, dlaczego? czyta liczby, znaki dodatkowe', 0, Y);
?>

 

wiec tekst w apostrofach 'tekst'

Y - tak jak napisano wyżej liczba znaków

 

ps.

 

brak kropek ?? xD

 

<?php
echo substr('tekst - ten x ale w apostrofach, dlaczego? czyta liczby, znaki dodatkowe', 0, Y);
echo('')
?>

I są… kropki :D

mozna dodac czytaj dalej czy jak tam kto chce

Share this post


Link to post
Share on other sites
bardzo mi sie to przyda wlasnie przy newsach :D

 

takie rzeczy to się robi na poziomi bazy danych, przed pobraniem tekstu a nie pobiera się i skraca :P chyba, ze masz po kliknięciu na więcej rozsuwa sięw sposób ajaxowy i pojawia się pozostała treść

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...