Jump to content
ziele

[HTML]ikona w pasku adresu - favicona

Recommended Posts

Artykuł nieco z innej półki. Co prawda krótki, ale dość przydatny:

 

 

Jeżeli naprawde bardzo chcemy, aby nasza ikonka zastą…piła niezbyt ładną… i domyślną… ikonę "e" (wiadomość dla użytkowników IE) lub kartke papieru (wiadomość dla użytkownika korzystają…cego z mozilli) w

pasku adresu, wstaw poniższy kod do sekcji HEAD swojej strony:

 

 

 

	<link rel="shortcut icon" href="favicon.ico" />

 

 

rozmiary:

64X64

 

Jak stworzyć ikonę.ico?

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.

 

Działanie tego rozwią…zania w niektórych przeglą…darkach wymaga wyczyszczenia cache'u, który pamięta ustawienia domyślne. Mam nadzieję, że ten drobny kursik wam się przyda i pomoże ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodam jescze, że warto odwiedzic stronę

Hidden Content

    Give reaction or reply to this topic to see the hidden content.
. Możemy tam przekonwertować plik .jpg, .gif, .png na .ico.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak by kto ktoś tego nie znał:/

Mój brat w 3kl to już potrafił zrobić:/


KiedyÅ› coÅ› tutaj siÄ™ pojawi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawe, skąd to wziąłeś. Dla twojej wiadomości, włebmasterze, znaczniki piszemy małymi literami! Po za tym, ja żadnej ikonki "e" nie widzę <_<

Może byś uprzejmie wytłumaczył, że zamiast

http://www.strona.com/ikona.ico

trzeba wstawić adres własnej ikony. Po za tym nie ująłeś jednej sprawy - faviconką wcale nie musi być plik ico, może to być gif, png, etc.

 

Beznadzieja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

trzeba wstawić adres własnej ikony. Po za tym nie ują…łeś jednej sprawy - faviconką… wcale nie musi być plik ico, może to być gif, png, etc.

Faktycznie nie musi w popularnych wyszukiwarkach, ale w tych mniej popularnych z tego co pamiętam konieczna jest dokładnie nazwa favicon.ico włebmasterze.

CiMan-on urzywa IE to widzie ikonke e;]

To był przykład i używam FF.. Popracuj nad pisownią…

 

Dokładnie :P

przynajmniej jednej osobie się spodobało :P

ale trudno może komuś się jeszcze przyda.

 

 

Wam się to nie podoba, bo niby za proste, ale z tego co widze wypowiadają… się tutaj starzy komentatorzy forum, a dla nowych to może jest ciekawostką…

Share this post


Link to post
Share on other sites

no nie:/

Pod</html>:/

Pod tym wklej kod:

<meta http-equiv="content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2" />


KiedyÅ› coÅ› tutaj siÄ™ pojawi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahaha o kodowaniu LOOOL :) przeczytaj to drugi raz to zobaczysz :D

 

btw.. przydatne dla noobów, ale tylko dla takich :) zrobiłbys jeszcze jak zrobić dla fór, cms itp


MoHSite.PL

 

 

 

____*Sponsorowane*___

213238894271162742035pr0.png 241696ForumZKP.gif

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

elo

kurcze wszystko fajnie, troszke sie znam na tworzeniu stron w html itp itd ale mam problem ze znalezieniem index.html(zeby wstawic ta linijke w ramach body)

 

wiem ze to glupie ale mozecie mi powiedziec gdzie to znajde(tylko nie mowcie ze na ftp bo to wiem tylko znalesc nie moge)

 

PS. mam nuked-klan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...